کتاب «جریان شناسی شعر آیینی معاصر» در قم رونمایی شد
به گزارش «شهر بیست» به نقل از روابط عمومی حوزه هنری قم، کتاب «جریان شناسی شعر آیینی معاصر» نوشته دکتر منصوره رضایی با حضور استاد محمدعلی مجاهدی، دکتر حسین محمدی مبارز و جمعی از شاعران، پژوهشگرا، مسئولان و اهالی فرهنگ و هنر در سالن مهر حوزه هنری قم رونمایی شد.
در ابتدای این نشست، حسین محمدی مبارز مجری کارشناس برنامه در سخنانی به اهمیت و قدمت شعر آیینی اشاره کرد و گفت: متأسفانه ما در شعر معاصر به اشعاری رسیدیم که فقط دارای محتوا هستند ولی از نظر خوانشِ حماسی تهی هستند.
وی همچنین استاد محمدعلی مجاهدی را مبدع سبک خاصی از خوانش دانست که ترکیبی از حماسه، تعلیم، عرفان و احساس است.
محمدی مبارز در ادامه به معرفی کتاب «جریان شناسی شعر آیینی معاصر» پرداخت و گفت: این کتاب، شعر آیینی معاصر را به پیش از انقلاب، سالهای پس از انقلاب و عصر حاضر تقسیم میکند. یکی از شاخصههای مثبت کتاب امانتداری است. تمام منابع دست اول معرفی شده در آن به طور کامل و با جزئیات ذکر شدهاند.
وی افزود: در کتاب «جریان شناسی شعر آیینی معاصر» درباره صور خیال شعر آیینی صحبت شده و نمایندگان شعر آیینی معاصر در آن معرفی شدهاند. از ملک الشعرای بهار و شهریار تا دکتر موسوی گرمارودی. از دکتر سبزواری و قیصر امینپور تا دکتر قزوه و استاد مجاهدی.
*ضرورت ورود نگاه حماسی به اشعار آیینی
در ادامه این نشست استاد مجاهدی با بیان اینکه اشعار آیینی امروز علاوه بر وجوه عاطفی دارای تشخص هستند، گفت: در کنار قرائت ماتمی و احساسی از فرهنگ عاشورا ما قرائتهای دیگری هم داریم که به تفکیک در شعر آیینی خودشان را نشان دادهاند.
وی در ادامه به قرائت حماسی از عاشورا اشاره کرد و گفت: نیازمند نگاه حماسی و شکوهمندانه به شعر آیینی هستیم. توصیه میکنم دیوان میرزا احمد الهامی کرمانشاهی را حتماً مطالعه بفرمایید. بعضی از ابیات ایشان کاملا مشابه ابیات شاهنامه فردوسی است. به همیت علت است که ایشان به «فردوسی حسینی» شناخته میشود.
استاد مجاهدی همچنین درباره قرائت عرفانی گفت: شاعران جوان باید انگیزههای قوی معنوی برای سرایش داشته باشند.
او همچنین از تلاشهای منصوره رضایی برای نگارش کتاب «جریان شناسی شعر آیینی معاصر» قدردانی کرد و با اشاره به تقسیمبندی دورههای مختلف شعر آیینی در کتاب بیان کرد: قبل از انقلاب شعر آیینی چندان رونق و محبوبیتی نداشت و از نظر ادبی سطحی بود اما شاعرانی نظیر عبدالعلی نگارنده، مهدی سهیلی، مشفق تهرانی، سیدمحمدعلی ریاضی یزدی، محمدعلی مردانی و عباسعلی براتی در آن دوران تأثیرگذار بودند.
وی خاطر نشان کرد: کسانی میتواند وارد حریم شعر آیینی شوند که به مرحله عرفانی رسیده باشند. شعر آیینی یعنی هر شعری که به نحوی متأثر از متون وحیانی مانند قرآن و روایی و حدیثی باشد.
*بررسی انواع شعر آیینی
در پایان نیز منصوره رضایی مؤلف کتاب با اشاره به این نکته که موضوع ادبیات عامی هنوز به عنوان یک موضوع علمی و آکادمیک پذیرفته نشده، گفت: چالش اصلی در نگارش کتاب گستردگی بازه زمانی و تعدد شاعران این دوره زمانی بود. سعی برآن شد تا انواع مختلف شعر آیینی را از نظر موضوعی بررسی کنیم.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در پایگاه منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
Friday, 10 January , 2025