قم را باید دید؛ مدرسه حکیم نظامی
شهر بیست/ سرویس فرهنگ و هنر _ جواد بخشی: مدرسه حکیم نظامی، قدیمیترین و بزرگترین دبیرستان قم است که در بین مردم این شهر با نام «دارالفنون ثانی» شناخته میشود. این مدرسه در خیابان معلم، میدان روحالله قرار دارد و در سال ۱۳۷۹ به عنوان اثری از دوره پهلوی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
ساخت دبیرستان حکیم نظامی در سال ۱۳۱۴ با پیگیریهای سید علیاکبر برقعی از علمای قم آغاز شد و زیر نظر دو معمار فرانسوی به نامهای «ماکسیم سیرو» و «آندره گدار» در سال ۱۳۱۷ به پایان رسید. از دیگر شخصیتهای مؤثر در ساخت این دبیرستان میتوان به علیاصغر حکمت (وزیر معارف)، سید محمد فاطمی (نویسنده قانون مدنی ایران) و سید محمدباقر متولیباشی (تولیت آستانه) اشاره کرد.
مدرسه حکیم نظامی دارای یک ساختمان اصلی در مرکز و زمینهای ورزشی و ساختمانهای فرعی در پیرامون است که در باغی به مساحت بیست هزار متر مربع قرار دارد. ساختمان اصلی این مدرسه در دو طبقه بر روی سکویی سنگی به مساحت تقریبی هزار و پانصد متر مربع ساخته شده است. این بنای آجری با پلانی کشیده و دو بال در طرفین از تقارن کامل پیروی نمیکند اما عناصر اصلی آن تقارن موضعی دارند.
با پیروزی انقلاب اسلامی، نام دبیرستان حکیم نظامی به امام صادق(ع) تغییر یافت؛ تغییری که در راستای فضای عمومی دگرگونیهای فرهنگی و اجتماعی پس از انقلاب صورت گرفت. با این حال، بسیاری از مردم همچنان این دبیرستان را با نام پیشین آن میشناسند؛ امری که میتوان آن را نشانهای از احترام به پیشینه فرهنگی این مکان دانست.
دانشآموختگان دبیرستان حکیم نظامی، همواره برای حفظ هویت تاریخی آن و زنده نگهداشتن خاطرات نسلهای گذشته تلاش کردهاند. در همین راستا، دفتر انجمن دانشآموختگان این دبیرستان در سال ۱۳۹۳ با حمایت دکتر علی محسنی و کوشش مهندس متین نجارزاده تأسیس شد. همچنین، مرکز اسناد و موزه دبیرستان در سال ۱۳۹۵ به همت آقای مجید داداشنژاد فعالیت خود را آغاز کرد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در پایگاه منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
Tuesday, 8 July , 2025