شاعران از نیایشهای دینی برای غنابخشی به آثار ادبی بهره ببرند
به گزارش «شهر بیست» به نقل از روابط عمومی حوزه هنری استان قم، محمدحسین آقابابایی از استادان ادبیات و مدرس دانشگاه عصر چهارشنبه در اختتامیه جشنواره شعر نیایش «مواهب»، در سخنانی به جایگاه دعا در جوامع بشری اشاره کرد و نادیده گرفتن نیایش را تحریف معنای راستین انسان دانست.
آقابابایی تصریح کرد: طبق اسناد مکتوب در جوامع بشری، دعا همواره یکی از جدیترین دلمشغولیهای آدمیان بوده و همچنان جایگاه خود را حفظ کردهاست. به گونهای که میتوان گفت هیچ جامعهای نیست که از افراد دعاکننده خالی باشد و هیچ انسانی نیست که دست کم در اوقات نادری از زندگی خود، وقتی از تمام عوامل مادی و عادی ناامید شدهاست، به نیروی ماورایی و بیرون از وجود خود توجه نکرده باشد.
وی در ادامه گفت: بر همین اساس میتوان گفت دعا، رمز آگاهی انسان از مبدأ هستی است. دعا وسیلهای است برای برقراری ارتباط با وجود ذیجودی که همنوایی و ملاقات با او، انسان نیایشگر را از آرامشی درونی لبریز میکند. نیایش یکی از ابعاد وجودی انسان است که نادیده گرفتن آن سبب تحریف معنای راستین انسان و جامعه انسانی میشود و هر ملتی که به نیایش بیتوجهی کرده است، اسباب سقوط و انحطاط خود را فراهم ساخته است.
آقابابایی که دبیر نخستین کنگره مواهب نیز بوده است در ادامه با اشاره به دعای عرفه که موضوع سومین کنگره «مواهب» بوده است، متذکر شد: دعاهای فراوانی از معصومین(ع) به دست ما رسیده که میتواند سرلوحه زندگی فردی و مشی دنیوی و اجتماعی ما قرار گیرد. نکته مهمی که از مناجات شعبانیه برمیآید این است که برآورده شدن دعاها، دلیل بر استحقاق و اهلیت دعاکننده نیست؛ بلکه نشانگر فیض و جود و بخشش پروردگار است. الهی إنْ کُنْتُ غَیْرَ مُسْتَاْهِل ٍلِرَحْمَتِکَ فَأنْتَ أهْلٌ أنْ تَجُودَ عَلىَّ بِفَضْلِ سِعَتِکَ. خداوند یکتا، اهل جود و بخشش و تفضل است و برآورده شدن دعاها نیز یکی از تجلیات این فضل و بخشش است. از سوی دیگر، عدم تحقق برخی از دعاها، مبتنی بر خیرخواهی پروردگار برای بندگان است.
وی در ادامه به ادعیهای که موضوع ادوار مختلف این کنگره بوده است پرداخت و گفت: دعاهایی چون ابوحمزه ثمالی، مناجات شعبانیه، عرفه و افتتاح، سرشار از فرازهایی عاشقانه برای راز و نیاز با معشوق ازلی است. جملاتی که مملؤ از حس ناب ایمان، عشق، اخلاص و مهربانی است. آنکه با این دعاها آرامش مییابد، گویی در آغوش خداوند بوده و به دامان مهربانی او پناه بردهاست.
آقابابایی در پایان با اشاره به موضوع چهارمین کنگره شعر مواهب خاطر نشان کرد: دعای افتتاح که خواندن آن در هر شب از ماه مبارک رمضان سفارش شدهاست، گنجینه ارزشمندی از معارف و معانی است که شاعران جوان میتوانند با صید این گوهرهای درخشان و گنجاندن آن در قالب شعر، به آثار خود غنا و جلوه و جلای بیشتری ببخشند و نام خود را بر جریده دوستداران این مکتب و آیین ماندگار کنند.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در پایگاه منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
Monday, 25 November , 2024