روایت بانوی هنرمند قمی از شاهنامهخوانی برای کودکان
شهر بیست/ سرویس فرهنگ و هنر _ الهام فراهانی: سابقه بازیگری او در تئاتر به ۲۵ سال می رسد و همزمان در همه این سال ها مربی کودکان پیش دبستانی هم بوده است. از سه سال قبل تصمیم می گیرد که در کنار آموزشهای معمول دوره پیش دبستانی به آموزش فرهنگ بومی ایران، به ویژه شاهنامه خوانی و آشنایی با اساطیر ایرانی روی آورد.
او در کلاس های خود، شاهنامه حکیم سخن را در قالب شعر، داستان و نمایش برای کودکان روایت می کند و محصول این ایده و ابتکار خیلی زودتر از آنچه که تصور می کرد، به ثمر می نشیند و این دورهها از کلاسهای پیش دبستانی عبور کرده و به خانه کتاب کودک قم و به تازگی به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان قم می رسد.
سیده لیلا موسوی که از هنرمندان باسابقه هنرهای نمایشی قم است، مهم ترین دلیل خود برای شاهنامه خوانی را روی آوردن کودکان به افسانههای کارتونهای خارجی عنوان می کند و می گوید: وقتی دیدم بچهها درگیر افسانههای کارتونهای خارجی شدند، احساس کردم باید برای آنها کاری کرد. تصمیم گرفتم کاری کنم و چه چیزی بهتر از قصه که بشر همواره از قصه شنیدن لذت میبرد و حالا چه قصهای بهتر از شاهنامه که پر از اساطیر، شخصیتها و اتفاقات جذاب است.
او که خود در دل خانوادهای روحانی و مذهبی متولد شده و پرورش یافته، تأکید میکند که همیشه به کودکان میگوید ایرانی مسلمان باشید چون هر دو در کنار هم زیباست و هیچکدام آن دیگری را نفی نمیکند.
۲۵ اردیبهشت روز پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم سخن، ابوالقاسم فردوسی، بهانهای شد برای گفتوگو با این بانوی هنرمند و مدرس شاهنامه خوانی که در ادامه می خوانید.
*چطور شد شاهنامه خوانی را برای کودکان شروع کردید؟
وقتی دیدم بچهها درگیر افسانههای کارتونهای خارجی شدند، احساس کردم باید برای بچهها کاری کرد. البته که بزرگترها هم دچار این مشکل هستند. تصمیم گرفتم کاری کنم و چه چیزی بهتر از قصه که بشر همواره از قصه شنیدن لذت میبرد و حالا چه قصهای بهتر از شاهنامه که پر از اساطیر، شخصیتها و اتفاقات جذاب است.
اول از کلاس خودم شروع کردم و دیدم که چقدر این کار برای بچهها لذت بخش است. بعد از آن به درخواست مدیر مدرسه با پایههای اول، دوم و سوم کار کردم. تصمیم گرفتیم با دانش آموزان، داستانی از شاهنامه را نقل کنیم و کردیم و نتیجه آن بسیار جالب شد. بچهها هم به این قصههای کهن علاقهمند شدند.
*شما فکر می کنید دلیل این فراموشی چه مسئلهای هست؟
یک شکاف بزرگ بین ایرانیان که شاید سیاست اشتباه دولتمردان متعصب باعث آن بودند. آنها فراموش کردند که مردم اگر بدون لباس فرهنگی باشند از برهنگی هر لباسی را میپوشند.
زمانی که اساطیر ما به درستی معرفی نشدند ما دچار ضعف و لختی فرهنگ شدیم و نسل های جدید و فرزندان ما از لحاظ لباس، گوش کردن موسیقی و شناخت اساطیرها به موسیقی ها و اساطیری پناه بردند که خیلی سست و دمدستی بودند و کشور متمدنی مثل ایران کم کم خالی شد و شاید سال ها طول بکشد تا بتوانیم این خلأ را پر کنیم.
اینکه من شاهنامه خوانی و بازی ها و آوازهای محلی در کلاسم شروع کردم، برای این تمدن عظیم کافی نیست. باید در هرگوشه از این شهر و دیار پر از این اسطورهها و قصهها و داشتههای فرهنگی عالی شود تا آرام آرام بچههای ما متوجه این ارزشها بشوند و دست به دامن هالووین و کریسمس نشوند. البته که اینها هم برای مردم خودشان محترم هستند.
*چگونه داستانهای شاهنامه را برای کودکان جذاب و دلپذیر کردید؟
قصه را بدون تصویر در زبانی ساده تعریف میکنم. هربار بیتهایی مستقیم از شاهنامه میخوانم و هر بار بیتها بیشتر خواهد شد تا وزن و ضرب آهنگ ابیات در ذهن بچهها ثبت شود. ذهن بچهها قصه را ترسیم میکند و گاهی نقاشیهایی هم میکشند که این عالی است. اغلب برای شروع قصه، ابیاتی از شعر را آهنگین و از حفظ میخوانند.
*دوره نقالی هم برای کودکان دارید؟
یک دوره آموزشی در مرکز رویش داشتم و به امید خدا در سه مرکز کانون پرورش فکری از اول تیرماه دوباره این دوره را شروع خواهم کرد.
*استقبال از کلاسهای شما در خانه کتاب کودک رضایتبخش است؟
خانه کتاب عالی است. بچه ها تقریبا هر هفته از راه های دور و نزدیک برای شرکت در این جلسات می آیند.
*شما اهمیت برگزاری این دورهها را از چه جهت میدانید؟
پرورش غرور ملی و به قول حافظ آنچه خود دارد را از بیگانه طلب نکردن، خرد گرایی و درک روحیه پهلوانی و مردانگی.
*در پایان اگر احساس می کنید، نکته ای جا مانده بفرمایید.
خدا را شکر در حال حاضر آشنایی بچهها با اساطیر مذهبی بیشتر است؛ جدای از اینکه شاهنامه میخوانیم، موقعی که قصهای تعریف میکنم و اسطورهای معرفی میشود، حین داستان از بچه ها میپرسم که این شخصیت شما را یاد چه کسی میاندازد؟ رستم شما را یاد چه کسی میاندازد، اغلب یاد حضرت علی(ع) میافتند یا مثلا داستان سیاوش به حضرت ابراهیم و حضرت یوسف پهلو میزند و تمام این همزادهایی را که هستند، برایشان معرفی میکنم و به آنها میگویم آنچه که اهمیت دارد فقط شخصیت نیست، رفتار درستی است که انجام میدهند.
من فرزند روحانی هستم و در خانوادهای مذهبی بزرگ شدم و خدا را شکر با قصص قرآنی تا حدود زیادی آشنا هستم. اینکه شاهنامه را کار میکنم به این خاطر است که کلاسهای زیادی هرچند ضعیف، قصههای قرآنی را کار میکنند اما قصههای ایرانی کار نمیشود. همیشه شعارم این است که برای بچهها میگویم ایرانی مسلمان باشید. هر دو در کنار هم زیباست و هیچکدام آن دیگری را نفی نمیکند.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در پایگاه منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
Thursday, 28 November , 2024