گلایه از روند دشوار اعطای شناسنامه به فرزندان مادر ایرانی در قم

آغاز اعطای شناسنامه ایرانی به فرزندان حاصل از ازدواج دائم مادران ایرانی با پدران خارجی مقیم ایران، هر چند امیدواری‌های بسیاری در میان این افراد ایجاد کرد اما برخی از آنان از روند طولانی و دشوار آن گلایه‌مند هستند.
پایگاه خبری شهر بیست (shahr20.ir) :
گلایه از روند دشوار اعطای شناسنامه به فرزندان مادر ایرانی در قم
شناسه : 47381 | انتشار : 19 بهمن 1400 - 21:05   پرینت

به گزارش «شهر بیست» به نقل از ایرنای قم، عباس شیرمحمدی مدیرکل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری قم با اذعان به اینکه قانون ایران در اعطای تابعیت سخت‌ترین قوانین را در نظر گرفته و این حجم از سخت‌گیری در هیچ کشور دیگری وجود ندارد، در عین حال گفت که این سخت‌گیری‌ها و روند طولانی طبیعی است چرا که بحث اعطای هویت ایرانی در میان است و نیاز به بررسی ها و دقت نظرهای فراوان و مراحل اداری خاص خود دارد. 

وی اضافه کرد: احراز تابعیت ذاتی یا اکتسابی مادر و پیچیدگی های قانونی هرکدام، بررسی کامل مدارک و مستندات زوجین، تولد فرزند قبل یا بعد از تابعیت مادر، و روند طولانی استعلامات دستگاه های قضایی و امنیتی و تعداد اندک کارشناسان باعث طولانی شدن صدور شناسنامه و تابعیت می‌شود

وی ادامه داد: برای ازدواج دایم دختر ایرانی با تبعه خارجی باید گواهی تجرد از سفارت کشور متبوع محرز شود و علاوه بر آن تاییدیه محضری نسبت به رضایت والدین دختر برای انجام ازدواج دایم و محضری نیز کسب شود.

مدیرکل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری قم با تاکید بر این که وقتی سخن از ازدواج میگوییم منظور ازدواج دایم و رسمی است و نه آنچه فیک نیوزها بعنوان ازدواج موقت مطرح می‌کنند، ادامه داد: این افراد همچنین برای ثبت ازدواج باید نسبت به تکمیل فرمی (پیوست گزارش) که در این خصوص درنظرگرفته شده، اقدام کنند، چگونگی آشنایی دو طرف از جمله این سوالات است تا در صورتی که شکل آشنایی بصورت سطحی و در کوچه و خیابان باشد، حساسیت های کارشناسان بیشتر می شود.

شیرمحمدی با ارائه نمونه فرم های مربوطه به خبرنگار ایرنا (پیوست گزارش) اضافه کرد: بعد از انجام مصاحبه و تکمیل فرم و تایید کارشناسان مربوطه، زوجین برای ادامه روند اداری به مدیرکل اتباع و مهاجرین استانداری مراجعه می‌کنند و در صورت احراز تمام موارد خواسته شده نسبت به بلامانع بودن ازدواج تصریح می‌شود.

وی با رد هرگونه ثبت ازدواج موقت بین اتباع خارجی با زنان و دختران ایرانی، بیان کرد: چنین چیزی اصلا ممکن نیست و هیچ مبحثی در این خصوص در مورد اتباع خارجی مطرح نیست و فقط ازدواج رسمی امکان ثبت دارد و از آنجایی که ثبت ازدواج در پروسه قانونی خود برای این زوجین حدود دو ماه به طول می انجامد، نامه ای با امضای استاندار برای ادامه روند ثبت به دفاتر قانونی و رسمی ازدواج معرفی می‌شوند.

شیرمحمدی تصریح کرد: قبل از ازدواج دختران ایرانی با اتباع خارجی که دارای کارت اقامت هستند، سوء پیشینه همسر با همکاری نهادهای قضایی استخراج می‌شود تا در صورت اثبات پرونده در محاکم قضایی ایران، با خانواده دختر قبل از ثبت رسمی ازدواج دایم در میان گذاشته شود.

مدیرکل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری قم افزود: همچنین سوء پیشینه افرادی که با ویزا وارد ایران می‌شوند نیز از طریق سفارت کشور مبداء استخراج می‌شود تا در صورت وجود پرونده در محاکم قضایی به دختر و خانواده دختر در میان گذاشته شود.

وی اضافه کرد: تعداد آمار ثبت ازدواج طلاب خارجی حوزه علمیه قم با دختران ایرانی کمتر از ۵ درصد از مجموع ازدواج زنان قمی با اتباع غیرایرانی است و آنها نیز عمدتا مقیم قم طی دهه های متمادی هستند و با ذکر عنوان طلبه خارجی، نباید چنین تداعی شود که آنها مسافر یا مهاجر موقت هستند و آینده این ازدواج و فرزندان احتمالی آن چه خواهد شد. 

*ازدواج موقت اتباع خارجی با زنان ایرانی ممکن نیست

شیرمحمدی بیان کرد: زائرانی که با ویزای چند روزه یا چند هفته ای به ایران و قم سفر می‌کنند، امکان ازدواج با دختران ایرانی را ندارند چرا که شرط ثبت ازدواج این افراد اقامت است و اقامت این افراد نیز در دو مورد تحصیل یا اشتغال احراز می‌شود.

مدیرکل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری قم با اشاره به چگونگی ثبت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی در قالب ازدواج موقت، گفت: از سال ۹۳ تاکنون چنین موردی در قم مشاهده نشده و در صورت اثبات نیز امکان ثبت فرزندان آنها وجود ندارد چرا که شرط صدور شناسنامه برای فرزندان حاصل از اتباع خارجی، ازدواج رسمی و دایم است.

وی در عین حال گفت که در صورتی که فرزندی در قالب ازدواج موقت بین زنان قمی با مردان خارجی متولد شود، این افراد برای رسیدگی به بهزیستی تحویل داده می‌شوند و برای صدور شناسنامه یا موارد دیگر مرجع قضاییه برای اثبات تابعیت ورود پیدا می‌کند و این کودکان بی هویت به حال خود رها نمی‌شوند و بعد از سن ۱۸ سالگی به کشور متبوع پدران خود معرفی می‌شوند.

شیرمحمدی بیان داشت: در رابطه با ازدواج رسمی زنان ایرانی با مردان خارجی طی چند سال اخیر تنها در دو مورد مردان آنها خانواده و همسرشان را ترک کرده اند که این گونه افراد گاها دچار اعتیاد هستند یا بدلایلی پس از سفر به کشورشان، بازنگشته اند و از سرنوشتشان اطلاعی در دست نیست که این مسئله در مورد اتباع افغانستانی مسبوق به سابقه است.

*ارسال هزار و ۲۰۰ پرونده فرزندان حاصل از مادران ایرانی برای صدور شناسنامه

مدیرکل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری قم با بیان اینکه ۱۲۰۰ پرونده فرزندان حاصل از مادران ایرانی اخیرا به ثبت احوال استان ارجاع داده شده است، بیان کرد: به تازگی ۱۹۰۰ پرونده برای تعیین تکلیف و صدور شناسنامه برای فرزندان حاصل از پدر یا مادران غیرایرانی در قم تشکیل شده و از آنجایی که در اداره امور اتباع و مهاجرین استانداری قم فقط یک کارشناس برای بررسی این حجم از پرونده وجود دارد، صدور حکم و بررسی های نهایی بسیار زمان بر می‌شود.

وی ادامه داد: احراز تابعیت ذاتی یا اکتسابی مادر و پیچیدگی های قانونی هرکدام، بررسی کامل مدارک و مستندات زوجین، تولد فرزند قبل یا بعد از تابعیت مادر یا پدر و روند طولانی استعلامات دستگاه های قضایی و امنیتی باعث طولانی شدن صدور شناسنامه و تابعیت می‌شود.

شیرمحمدی با تاکید بر اینکه قانون ایران در اعطای تابعیت سخت ترین قوانین را در نظر گرفته و این حجم از سخت گیری در هیچ کشور دیگری وجود ندارد، تصریح کرد: با صدور شناسنامه و تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج دایم و رسمی با مادران ایرانی تمام حقوق و مزایایی که یک شهروند ایرانی از آن برخودار است به این افراد نیز مترتب می‌شود و تنها محدودیتی که این افراد دارند در کسب پست و مسوولیت است و مشکلی در افتتاح حساب، تملک، خدمت سربازی، نقل و انتقال اموال و غیره ندارند.

مدیرکل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری قم گفت: تاکنون برای ۴ هزار نفر اعطای تابعیت ایرانی محرز شده و پیش بینی می‌شود که تعداد این افراد به ۶ هزار نفر برسد، گفت: تعداد کارشناسان اتباع و مهاجرین در دستگاه های متولی بسیار کم و در حد دو یا سه نفر است و همین مسئله سبب شده تا بررسی پرونده ها بسیار طولانی شود.

شیرمحمدی همچنین بیان داشت: در اعطای تابعیت یا حل برخی مشکلات مربوط به ازدواج یا تحصیل این افراد نگاه اداره کل اتباع قم رویکرد انسانی و اجتماعی است و مباحث صرف اداری در درجه دوم قرار دارد.

مدیرکل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری قم در پایان گفت: از زمان ابلاغ قانون اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از مادران ایرانی، ۲۲۰۰ پرونده در قم تشکیل و ۴۳۱ شناسنامه و تابعیت ایرانی نیز صادر شده و برای افراد دیگر نیز بتدریج تابعیت ایرانی اعطا خواهد شد.

نوشته های مشابه
جواد افشار عزادار پدر شد
گویش قمی ثبت ملی می‌شود
راهیابی دو فیلم از قم به جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان
۴ هزار تخت به ظرفیت گردشگری قم اضافه می‌شود
نگاهی به سوابق هنری و سینمایی علی ثقفی/ از همکاری با «نود» تا کارگردانی «پرویزخان»
مراسم بزرگداشت فرمانده اسبق لشکر ۱۷ علی‌بن‌ابی‌طالب(ع) برگزار شد +تصاویر
ثبت دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در پایگاه منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.