پاسخ آیتالله شبیری زنجانی به سؤالاتی درباره مراسم سوگواری ایام محرم
به گزارش «شهر بیست» به نقل از پایگاه اطلاع رسانی آیت الله شبیری زنجانی در متن پرسشهای مطرح شده از این مرجع تقلید و پاسخ ایشان آمده است.
پرسش: با فرا رسیدن ماه محرم و ایام عزاداری حضرت سیدالشهدا علیه السلام، و با توجه به ادامه وضعیت هشدار نسبت به شیوع کرونا و تأکید متخصصین بهداشتی به پرهیز از برپایی تجمّعات، وظیفه مؤمنین و ارادتمندان به آن حضرت نسبت به اقامه عزا و سوگواری این ایام چیست؟
پاسخ: هر عملی که با توجه به شرایط زمان، موجب تقویت شعائر الهی و ارزش های دینی باشد، مطلوب است و تقویت یاد و نام اهل بیت (علیهم السلام) و خاصه حضرت سیدالشهدا (علیه السلام) که ضامن بقای شریعت مقدس است، از اعظم شعائر الهی و از افضل قربات است.
لازم است مسئولین بهداشتی و متولیان امر سوگواری، در برنامه ریزی و ایجاد تمهیدات مناسب جهت بهره مندی مؤمنین از برکات و آثار معنوی توجه به وجود مبارک حضرت اباعبدالله الحسین (علیه السلام) و یاران شهید آن حضرت، رعایت دقیق اصول بهداشتی را مد نظر قرار دهند.
مردم نیز باید به توصیه های بهداشتی عمل نمایند تا سلامتی خود و دیگران را دچار خطر نکنند.
هم چنین رسانه های متعهد و مراکز دینی، امکان استفاده از مجالس ذکر معارف و مراثی اهل بیت عصمت (علیهم السلام) را با لحاظ تفاوت رسم ها و سلیقه ها، برای مؤمنینی که به هر دلیل در جلسات حضور ندارند، فراهم نمایند تا إن شاءالله موجب رضایت خداوند متعال و حضرات معصومین (علیهم السلام) گردد.
پرسش: آیا بر هیئات و اقامه کنندگان مراسم سوگواری لازم است که پروتکلهای بهداشتی برگزاری مراسم را که از جانب ستاد مبارزه با کرونا اعلام میشود، رعایت کنند؟
پاسخ: رعایت امور بهداشتی برای دفع خطر لازم است.
پرسش: حضور افراد بدون رعایت توصیه های بهداشتی در مراسم عزاداری چه حکمی دارد؟
پاسخ: اگر احتمال عُقلایی مبتلا کردن یا مبتلا شدن به این بیماری در آن وجود داشته باشد، جایز نیست، هر چند احتمال قوی نباشد.
پرسش: برخی از مردم برای اطعام و عزاداری محرم نذر کرده اند و امسال به دلیل شرایط کرونا و رعایت فاصله اجتماعی، امکان عمل به نذر فراهم نیست. تکلیف آنان در این شرایط چیست؟
پاسخ: در این باره باید چند جهت مد نظر قرار گیرد:
اگر نذر شرعی با شرایط آنکه از جمله آن، بردن نام خدا به همراه صیغه نذر است- محقق شده باشد، باید بر اساس آن عمل شود و تغییر آن جایز نیست.
رعایت اموری که هنگام نذر در ذهن فرد بوده اما در انشای نذر وی نیامده، لازم نیست مثلا اگر در ذهن او برگزاری مراسم به نحو عمومی بوده ولی این معنا را در متعلق نذر ذکر نکرده، لازم نیست حتماً مراسم و اطعام را به نحو عمومی برگزار کند بلکه می تواند با رعایت توصیه های بهداشتی و دعوت تعدادی از افراد فامیل به جلسه ذکر مصائب و روضه خوانی و اطعام آنان، به نذرش عمل کند.
عمل کردن به مواردی از متعلق نذر که اکنون امکان انجام آن وجود ندارد، لازم نیست.
البته اگر رعایت ویژگی هایی که به نحو تعدد مطلوب در متعلق نذر لحاظ شده (نه اینکه انجام نذر مقید به آن باشد) ممکن نباشد، ولی امکان انجام اصل عمل وجود داشته باشد، عمل به اصل نذر واجب است.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در پایگاه منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
Saturday, 28 December , 2024