مشکلات عکاسان خبری در قم/ درخواست تشکیل صنفی برای عکاسان
به گزارش «شهر بیست»، خبرگزاری مهر استان قم گزارشی به قلم مهدی بخشی سورکی با عنوان «مشکلات عکاسان خبری در قم/ درخواست تشکیل صنفی برای عکاسان» منتشر کرده است که در ادامه میخوانید:
«عکست را گرفتی برو عقب، عکاسی اینجا ممنوعه، شما نمیتونید برید جلو، دیدار خصوصیه، عکاسا بروند عقب، سریع بگیر و برو، یه عکس بسه دیگه چند تا میگیری، برای کجا عکس میگیری؟» این واژههایی است که برای عکاسان خبری عادی شده است و در کمتر برنامه است که به گوششان نرسد و گاهی در بین همین کش مکشها ممکن است دوربین و تجهیزات چند میلیونیشان نیز دچار آسیب و خسارت شود و در این موقع کسی دیگر پاسخگو نخواهد بود، بگذریم!
بارها برای ما اتفاق افتاده است که در زمان تورق روزنامه و یا مجلهای و یا حتی بازدید از یک خبرگزاری یا سایت خبری، حوصله برای خواندن یک گزارش و یا خبر طولانی وجود نداشته است، اما نگاهها در همان بار اول دنبال عکسها میروند تا بتوانند خلاصهای از ماجرا را در آن عکس و یا گزارش تصویری جستجو کنند، اینجا است که اهمیت کار عکاسان خبری خود را نشان میدهد که برای انعکاس تصویری رویدادی و یا یک مراسمی خاص چه سختیها و تلاشی را متحمل میشوند تا بتوانند گزارش تصویری خوبی برای مخاطبان پدید آورند.
تصور اینکه روزنامهها در صفحه اول خود بدون عکس چاپ شوند امکانپذیر نیست و اصولاً روزنامههایی در جذب مخاطبانشان موفق بودهاند که عکسی متفاوت و جذابتر نسبت به سایر روزنامهها به چاپ رسانده باشند.
دنیای تصویر و عکس همواره برای انسان جالب و جذاب بوده و کمتر کسی است که از عکس گرفتن فراری باشد و به آن علاقه نشان ندهد، عکاسان خبری نیز تلاش میکنند تا داستان یک رویداد را با استفاده از تصاویر، بدون آنکه قضاوتی در القاء عکس داشته باشند، بازگو کنند و از این طریق به مخاطبان این امکان را بدهند تا آنان خود را در حال و هوای آن اتفاق حس کنند.
حوزه کار عکاسی خبری ترس و خجالت را بر نمیتابد و عکاس خبری برای آنچه که قرار است به عنوان یک رویداد، دغدغه و یا یک معضل و نارسایی به جامعه نشان دهد، بیش از هر چیز نیازمند اعتماد به نفس است تا در سایه خلاقیت و با زاویه دید خود، اتفاقی را مستندگونه و بدون دخل و تصرف روایت کند.
امروز اقبال مخاطبان در بازدید از خبرگزاریها و سایتهای خبری به دیدن گزارشهای تصویری بیش از سایر بخشها است؛ این را از آمار بازدید کنندگان میتوان فهمید، از این رو توجه به این استقبال مخاطبان ضرورت داشته و نباید از آن غافل شد.
برخی تصور میکنند که عکاسی خبری کار آسانی است اما بیشک این عرصه از فعالیتهای خبری، کار بسیار سخت، پر استرس و پر تنشی است که متأسفانه آن چنان باید و شاید تلاش این قشر تلاشگر در عرصه خبر دیده نشده و آنان نیز در راستای انجام فعالیتهای خود دچار مشکلات عدیدهای هستند.
نگاهها در قم به عکاسان خبری مناسب نیست
مشکلات عکاسان خبری در قم کم نیست، هر چند که در سالهای اخیر برخی از نهادها در استان تلاش کردهاند تا برای تسهیل کار عکاسان اقداماتی انجام دهند، اما مجموع این اقدامات رضایت بخش نبوده است.
یکی از مواردی که عکاسان خبری را در قم رنج میدهند، بیاحترامی، بدرفتاری و حتی توهین به آنان در جریان ثبت رویدادها است که این امر ممکن است از عوامل توجیه نشده برگزارکنندگان مراسمی اتفاق بیفتد و یا اینکه مسئولان در این زمینه دچار غفلت شده باشند و شرایط را برای کار عکاسان مهیا نکنند.
در طول سال وزرا و مسئولان ارشد دولت به صورت هفتگی برای برنامههای استانی خود و یا دیدار با مراجع عظام تقلید به قم سفر میکنند، به همین دلیل کار عکاسان خبری در قم نسبت به سایر استانها مضاعف و حساستر است که متأسفانه اطرافیان مقاماتی که از تهران با آن شخصیت به قم سفر میکنند همراهی و همکاری خوبی با عکاسان خبری ندارند و همین امر موجب رنجش عکاسان خبری میشود که البته این مشکل راه حل سادهای دارد؛ چرا که عکاسان خبری در قم شناخته شده هستند و یک نهاد بالادستی مانند استانداری و یا اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم میتواند در این زمینه هماهنگیهای لازم را با همراهان شخصیتها به عمل آورند.
اطرافیان مقاماتی که از تهران به قم سفر میکنند همراهی و همکاری خوبی با عکاسان خبری ندارند
متأسفانه در قم حوادث غیر مترقبه همچون آتش سوزی زیاد تکرار میشود که برای پوشش این اتفاقات همواره عکاسان خبری با مشکلاتی مواجه بودهاند؛ اما به نظر میرسد حداقل کار ممکن آن است که عکاسان شناخته شده خبری استان، همانند سایر کشورها با یک لباس و کاور مشخص شدهای که برای نهادهای، امدادی، نظارتی و امنیتی شناخته شده باشد در اختیار داشته تا با مشکلات کمتری برای انجام مأموریت خود مواجه باشند.
در مجموع باید عنوان کرد که نگاهها در قم به عکاسان خبری برای پوشش برنامهها، مناسب نیست که در این راستا نیروهای حراست و یا انتظامات ادارات و نهادهای مختلف اعم از حوزوی و غیر حوزوی و یا اماکن مقدس توجیه لازم نشدهاند و همین امر موجب میشود تا در هر مراسمی مدتی از زمان برنامه صرف هماهنگی برای اجازه دادن جهت عکاسی صرف شود.
موضوع دیگری که عکاسان خبری مانند عکاسان سایر استانها از آن گلایه دارند، تعرفههای بسیار پایین گزارشهای تصویری است که در این شرایط اقتصادی و با این قیمت بالای تجهیزات و استهلاک آن، مقرون به صرفه نیست، اما عکاسان به دلیل عشق و علاقه خود به این کار این سنگر را حفظ کردهاند و عکاسانی داشتهایم که از این حرفه به دلیل عدم تأمین معیشت و زندگی خداحافظی کرده و به سراغ شغل دیگری رفتهاند.
نگاه عکاس خبری باید به بدنه اجتماعی جامعه معطوف باشد
یکی از عکاسان خبری قم میگوید: بارها مشاهده شده در برخی وقایع از حضور عکاسان جلوگیری میکنند که این محدودیتها مانع از انجام رسالت و ایفای نقش عکاسان خبری میشو، در حالی که آن رویداد میتواند بخشی از تاریخ استان به شمار بیاید.
محمد اخلاقی با بیان اینکه نگاه عکاس خبری باید به بدنه اجتماعی جامعه معطوف باشد افزود: عکاسان باید خودشان را از بند جناحهای سیاسی جدا کنند؛ تا بتوانند به درستی رسالت خود را انجام دهند.
وی از برخی عکاسان نیز انتقاد میکند و میگوید: انتقادی که به برخی از عکاسان خبری وارد است، حضور آنان در شاخههای مختلف عکاسی است و عکاسانی که میان شاخههای مختلف پرسه میزنند در واقع نمیتوانند عکاسان تأثیرگذار و موفقی باشند.
این عکاس خبری میگوید: انتقادی از هرج و مرج در عکاسی خبری نیز وجود دارد، چرا که در این سالهای اخیر دیده شده، هر کسی که دوربین دارد وارد این عرصه میشود و باید عنوان کرد هر کسی که تجهیزات عکاسی در اختیار دارد عکاس خبری نیست و اخلاق حرفهای و تخصص در کنار شناخت مباحث جامعه شناسی و روان شناسی، عکاس خبری را تعریف میکند تا عکسهای تولید شده قادر باشد با بدنه جامعه ارتباط برقرار کند.
وی افزود: کسی که حرفهاش را با عشق دنبال میکند، خطرات نیز برایش شیرین است؛ تمام این سالهایی که عکاسی میکردم، این حرفه برایم شیرین و دلچسب بوده و به خاطر این کار حاضر شدم از خیلی چیزها بگذرم و به نظرم هرکسی که به حرفهاش عشق داشته باشد، خطراتش را هم به جان و دل میخرد.
اخلاقی با بیان اینکه امروزه شغل خبرنگاری جزو مشاغل پر خطر در دنیا محسوب میشود، ادامه داد: ما عکاسان سعی میکنیم مشکلات اجتماعی را جستجو کرده و به واقعیتهای تلخ جامعه پی ببریم و مسائل و نیازهای مردم را درک کرده و برای انتشار آن خود را مسئول بدانیم؛ چرا که ما عکاسان و خبرنگاران رابط بین مردم و مسئولان هستیم و نمیتوانیم از کنار مشکلات بیتفاوت عبور کرده و غفلت کنیم، در نتیجه با قلم و با دوربین خود به جنگ کاستیها، سهلانگاریها و کمبودهای موجود میرویم.
وی اضافه کرد: گاهی هم در این راه تنبیه و تحقیر میشویم ولی باز دست از کار و رسالت خود برنداشته و همچنان در راستای اطلاعرسانی و انعکاس رویدادها به حرکت خود ادامه میدهیم.
باید صنفی برای عکاسان خبری قم راهاندازی شود
یکی دیگر از عکاسان خبری قم نیز با اشاره به مشکلات عکاسان استان قم میگوید: متأسفانه متولی مشخصی برای پیگیری مشکلات عکاسان در استان وجود ندارد و گاهی عکاسان خبری قم در پوشش رویدادها با مشکلات و عدم هماهنگی برای ثبت رویدادها مواجه هستند.
امیر حسامی نژاد گفت: باید صنفی برای عکاسان خبری استان راهاندازی شود که بتوانند مطالبات خود را از این طریق دنبال کنند و امید است این تشکل به زودی در قم راهاندازی شود.
در اختیار داشتن تجهیزات مناسب برای عکاسی یکی از دغدغههای جدی عکاسان خبری قم است
وی افزود: عکاسان خبری استان قم توانمندیهای بسیاری دارند و میبینیم که در بسیاری از جشنوارههای ملی و یا حتی بینالمللی افتخار آفرینی داشتهاند و رتبههای خوبی کسب کردهاند.
حسامی نژاد عنوان کرد: مجموعه استان باید به اهمیت کار عکاسان خبری واقف باشند که متأسفانه گاهی مشاهده میشود اینگونه نیست.
وی افزود: در اختیار داشتن تجهیزات مناسب برای عکاسی یکی از دغدغههای جدی عکاسان خبری قم است که امیدواریم دستگاههای مسئول از جمله اداره کل ارشاد استان و استانداری پیگیریهای لازم برای در اختیار قرار دادن تسهیلات بانکی مناسب، در جهت کمک به این قشر تلاشگر داشته باشند.
حقالزحمههای گزارشهای تصویری بسیار پایین است
یکی دیگر از عکاس خبری استان قم نیز میگوید: ذهنیت مردم و حتی خانوادههایمان در خصوص کار ما جالب است؛ مثلاً زمانی که برای کار کردن در بحرانها از وقت و حتی از هزینه شخصی مایه میگذاریم و بقیه فکر میکنند چقدر دریافتی میگیریم که حاضر به انجام این کار هستیم، این در حالی است که حقالزحمههای گزارشهای تصویری بسیار پایین است.
حمید عابدی ادامه داد: حتی عکاسان ژانرهای دیگر نیز باورشان نمیشود که از حمل تجهیزات سنگین بر روی گردن و شانه و استهلاک و قیمت بالای تجهیزات و وقت گذاشتن برای گرفتن و انتخاب و ادیت عکس و گاهی حتی زدن واتر مارک رسانه و هزینه اشتراک اینترنت و تحمل ترافیک در قبال این اقدامات دریافتی ناچیزی داریم.
وی گفت: عکاس خبری به خاطر دغدغههای شخصی، اجتماعی و مذهبی روزها از آسایش خانه و زندگی فاصله میگیرد و با وسیله نقلیه شخصی خود به شهرهای دیگر مثل شهرهای زلزله زده و سیلزده یا مناطق محروم یا گاهی کشوری دیگر مانند عراق در ایام اربعین حسینی(ع) سفر و با مشکلات آن دست و پنجه نرم میکند در حالی که در قبال انجام این اقدامات، از حق مأموریت و در اختیار داشتن سایر امکانات لازم کار، خبری نیست.
این عکاس خبری افزود: عکاس خبری در بعضی اوقات بنا به سیاست رسانهها مجاز به رسانهای کردن زحمتی که کشیده است نیست تا حمل بر سیاه نمایی و محدودیتهای دیگر رسانهای نشود.
وی میگوید: این نکته هم جالب است که به خاطر اینکه اکثر رسانهها حاضر به استخدام عکاس در شهرستانها و در اختیار گذاشتن تجهیزات عکاسی نیستند، در نتیجه وقتی بیمهای برای خودمان و تجهیزاتمان و حقوق ثابت و خلاصه تعهدی نسبت به ما برای خود قائل نمیشوند، ما با این جمله از طرف خانواده و آشنایان روبرو میشویم که کار شما چیست؟ یا نمیخواهید دنبال یک کار خوب بروید؟
غفلت از عکاسی مستند
یکی دیگر عکاس خبری استان قم گفت: یکی از مباحثی که در عکاسی خبری قم وجود دارد این است که در طول هفته برنامه خبری بسیاری وجود دارد که به همین دلیل عکاسی مستند از نگاه عکاسان خبری افتاده و کمتر کسی از عکاسان خبری استان قم پیگیر مجموعه مستند اجتماعی از موضوعات هستند.
حسین یاراحمدی افزود: من دوست دارم از شهر خودم قم مجموعه عکس مستند اجتماعی تهیه کنم در حالی که بارها به دورترین نقاط کشور از زابل تا مراوه تپه سفر کردهام تا درد و رنج مردم محروم آن منطقه را به تصویر بکشم و واقعاً دِینی که من به مردم منطقه خود دارم را هنوز نتوانستم آن گونه باید و شاید ادا کنم.
وی ادامه داد: امیدوارم که بتوانم مشکلات و کمی و کاستی مردم استان قم را هم به تصویر بکشم تا ان شالله مسئولان متوجه مشکلات مردم در عرصههای مختلف بشوند.
رویدادهای مختلف استان قم به دلیل وجود بارگاه کریمه اهل بیت علیهم السلام، مسجد مقدس جمکران، حوزههای علمیه و مراجع تقلید همواره مورد توجه مسئولان ارشد کشور، رسانهها و آحاد جامعه بوده است و انعکاس تصویری این برنامهها جایگاه خبری قم را در بین مطبوعات و خبرگزاریها تقویت میکند که از این ظرفیت میبایست حداکثر بهرهبرداری را انجام داد و راه را برای ایفای نقش هر چه بهتر عکاسان خبری در استان قم هموار کرد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در پایگاه منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
Tuesday, 26 November , 2024